Något lyxigt som man kan äta på olika sätt det är löjrom. Det är helt enkelt ägg som kommer från siklöjan och som kläms ut ur honorna. Rommen saltas lätt och är sedan redo att avnjutas som den är eller tillsammans med goda tillbehör. Ofta serveras det ett glas bubbel till!
Siklöjan som fisk i sig är även för alla strömmingsälskare ett grymt alternativ till strömming. Passar perfekt att steka, klargrava och röka. Den bästa löjrommen har sitt ursprung från trakterna kring Kalix. Du kan köpa löjrom via Löjromsexpressen om du vill.
De flesta serverar gärna löjrommen med en frasig toast, tillsammans med hackad rödlök, gräddfil, gräslök, citron och nymalen svartpeppar, men det finns även annat gott att göra.
Krispig potatis tillsammans med löjrom är gott! Här är ett bra recept:
Rör ihop smetana, gräddfil, löjrom, lite gräslök och nymalen svartpeppar till en dip. Servera till chipsen.
För att få kallas Kalix Löjrom ska fisket och framställningen av löjrom uppfylla följande: